top of page

Fars dag i röd/gul tappning.

Ännu en fantastisk högtidsdag har kommit till sin ända. Som pappa borde jag anat att något var på gång när mamma Mia självmant erbjöd sig en Söndag att lämna sängen innan klockan slagit tvåsiffrigt. Hon som i sin mammatrötthet kan liknas vid en medvetslös inlagd på sjukhus.


Med buller och bång flög Mia in i sovrummet med Sindre hängandes över armen, på telefonen hade övriga barnen och bonusbarnen kopplat upp sig på Messenger och med glada tillrop firade mig som pappa i ett nyvaket tillstånd.


Kaffe och en fantastisk jacka skapade rätt förutsättningar för en bra och trivsam Söndag.


Sindre och barnen ville inte vara sämre och under eftermiddagen så blev farfar Ulf uppvaktad med morotskaka med apelsinfrosting och chockad, vägen till hjärtat går via magen som man brukar säga :).


Efter en kanonstart på dagen blev det bebismys ute i solen med Linda och Fredrik och deras guldklimpar, tyvärr valde Sindre att sova hela vistelsen och slog upp ögonen i samma ögonblick som familjen lämnade uppfarten och styrde resan hemåt igen.

Skönt att man kan umgås och ha trevligt med social distansering och covid-19 restriktioner som utgångspunkt.


Som många säkert vet är ju Mamma Mia odiplomerad hobbypsykolog vilket gjort att hon senaste veckorna färgsatt mig som pappa i familjen. Med egen forskning och magkänslor blev jag tydligen färgsatt som Gul/röd. Troligen efter att ha läst boken " Omgiven av idioter". Lägger inga värderingar i valet av bok och självklart är det kopplat till andra än mig som pappa :).Röd

Den röda personen beskrivs som en dominerande och driven problemlösare som är uppgiftsorienterad och har bråttom att genomföra saker. Allt sker effektivt och i en hejdundrans fart.

Kännetecken: Den röda personen är en ledartyp som är rak och ärlig, bestämd och tävlingslysten. Mejlen är direkt formulerade utan det minsta lull-lull och kallpratet är obefintligt.

Styrkor: Att få saker att hända, vara tuff och självständig kan absolut vara en styrka i arbetslivet. Men röda personer ofta är orädda för konflikter och (på gott och ont) mest fokuserar på sakfrågan.

Svagheter: Kan lätt uppfattas som för dominanta eller rent utav bossiga, otålighet är inte alltid en praktisk egenskap och hårdheten som kan vara bra för att få saker ordnade är inte alltid så sympatisk.


Gul

Den karismatiska personen som är inspirerande, kreativ och entusiastisk. Men också relationsorienterad och bryr sig om alla som hen möter. Känner du någon som passar in på den beskrivningen? Då är hen förmodligen gul.

Kännetecken: Pratar med allt och alla, en människokännare som är mån om att alla ska ha det bra och må bra. Den gula individen är den som kan måla upp visioner och målbilder så alla ser dem och är evigt optimistisk.

Styrkor: Att ha en inspirerande och övertygande personlighet är tveklöst en styrka – inte minst i arbetslivet. De är gladlynta, pratar mycket och underhållande, skapar god stämning omkring sig och kommer ständigt med nya idéer.

Svagheter: Den gula personen kan ha en tendens att snacka mycket och leverera mindre, ett beteende som i längden också kan uppfattas som egocentriskt (om man bara pratar om sig själv) men också slarvigt. Detaljer och att hålla sig till agendor är sällan så viktigt.


Grön

De flesta av oss är gröna menar Thomas Erikson: vänliga, omtänksamma och lugna. Alltid redo att ställa upp om ingen annan gör det.

Kännetecken: Enkla, trevliga och behagliga människor som gärna håller sig i bakgrunden och jobbar på som vanligt även om det stormar omkring dem.

Styrkor: Den gröna personen är kanske mer diskret än övriga profiler men deras beteende är också långt mer stabilt, trevligt och pålitligt. Det som de har tagit på sig avslutas och de är mer balanserade än både den röda och gula personligheten.

Svagheter: I denna snabbt föränderliga värld där många olika personligheter, viljor och åsikter ryms är det inte en fördel att ogilla förändringar och konflikter. Något som de flesta gröna personer gör. Bäst är det om allt rullar på som vanligt.


Blå

Den blå personen är den som styrs av fakta och logiska argument. Hen är påläst, har koll på alla detaljer och är ofta anspråkslös om det.

Kännetecken: En blå person är sval, distanserad, organiserad och är den som frågar efter ordentliga källhänvisningar till påståenden som någon av de andra färgerna glatt accepterar utan vidare eftertanke.

Styrkor: Att vara en blå perfektionist genererar ett högkvalitativt arbete. De är ofta tystlåtna men när en blå person väl talar är det som sägs noggrant analyserat, väl genomtänkt och korrekt.

Svagheter: Det kan bli svårt att fatta beslut om allting måste begrundas nogsamt ur alla tänkbara perspektiv alltid och blå personer kan upplevas som bromsklossar just för att de är för noggranna och petiga.

Vilken färg är du?


För att leva upp till min färgsättning avslutades kvällen med en spontantur med bilen och väl hemma igen hade jag på känsla hämtat en syrenhäck vilket fick sin nya plats i mörkret. Med hjälp av spade, pannlampa och en gnutta vemod stod jag i månljuset och fick tårar över hur fint arbetet blev och känslorna som resultatet väckte hos mig som pappa. Kan ha varit ljuset från närliggande lyktstolpar också men där och då var det svårt att avgöra.

Nu får kvällen avslutas med "säl läge" i soffan och en stor kopp te och ser fram emot en ny vecka i röd/gul tappning.


Trevlig kväll!


Pappa Patrik62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page